Gehoorverlies

Hoe werkt het gehoor?

Het gehoor wordt opgedeeld in drie grote delen: 

- het buitenoor

- het middenoor 

- het binnenoor. 

Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Het omringende geluid wordt opgevangen door de oorschelp en transporteert het geluid richting het trommelvlies. 

Het trommelvlies scheidt het middenoor van het buitenoor. Hierin bevinden zich de drie middenoorsbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Het binnenkomend geluid doet het trommevlies trillen. Dit doet op zijn beurt de middenoorsbeentjes trillen.  De gehoorsbeentjes hebben een hefboomeffect en gaan het geluid versterken alvorens ze het doorgeven naar het binnenoor. 

Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en de evenwichtsorganen. In het slakkenhuis bevinden zich de haarcellen.  Deze haarcellen gaan de beweging, ontstaan door de geluidstrilling, omzetten naar elektische activiteit. Deze wordt doorgegeven naar de gehoorzenuw

Gehoorverlies kan 3 vormen aannemen: 

Een perceptief verlies kan veroorzaakt worden door aandoeningen van het slakkenhuis (ouderdom, infectie), de gehoorzenuw (vb. na hersenvliesontsteking of brughoektumor of de hersenen.  Oorzaken hiervan zijn 

Een geleidingsverlies kan veroorzaakt worden door aandoeningen van de gehoorgang (vb. oorstop), het trommelvlies (gaatje in het trommelvlies), het middenoor (vb. middenoorontsteking), of de gehoorsbeentjesteken (vb. otosclerose, onderbreking)

De combinatie van beide oorzaken noemen we een gemengd verlies

Gevolgen van gehoorverlies

Wanneer er sprake is van een verminderd gehoor, zullen er minder geluiden opgenomen worden door de hersenen. De hersenen geraken hieraan gewend, waardoor het na een tijd moeilijker kan worden voor uw hersenen om betekenis te geven aan waargenomen geluiden. Des te langer deze situatie aanhoudt, des te moeilijker het wordt om terug te wennen aan het waarnemen van deze geluiden. Wanneer u gehoorverlies hebt, moet steeds een verhoogde aandacht houden op wat er gezegd wordt. Dit neemt beslag op een groot deel van de aandacht, wat kan leiden tot vermoeidheid en vermijding van bepaalde situaties. 

Gehoorverlies herkennen

- extra inspanning moeten vertonen om iemand te horen praten 

- moeilijkheden ervaren om gesprekken te volgen in lawaaierige omgeving

- luider moeten zetten van radio of tv

- moeilijkheden ondervinden om te telefoneren 

- de omgeving geeft aan dat ze vaak moeten herhalen